Quickparts, Fynsgade 12 - 14, 6400 Sønderborg - tlf. 70 70 13 70 - mail@quickparts.dk
Log ind

7 nemme tips til vinduespudsning

Vinduer skal pudses af og til, selvom det er de færreste, der har det som deres yndlingsbeskæftigelse. Vinduespudsning er nemlig ikke kun noget, man gør for at kunne se ud ad sine ruder. Det handler også om vedligehold.

Det anbefales at vaske vinduer 3-4 gange om året og i nogle tilfælde oftere. F.eks. hvis du bor ud til en befærdet vej med meget os fra køretøjer. Her får du vores 7 bedste tips til vinduespudsning, så de omtalte 3-4 gange er hurtigere overstået, resultatet bliver bedre og du til sidst bliver næsten professionel ud i disciplinen.

1. Kast et blik på himlen – og termometeret

Er det højt solskin? Så bør du måske udsætte vinduespudsningen til det bliver overskyet, hvis du ved, du ikke er så hurtig med skraberen.

Når du pudser vinduer i solskin, opstår der nemmere striber, fordi solskinnet får vand og sæbe til at tørre hurtigere ind, end i overskyet vejr. Og stribede vinduer var jo ikke formålet med din vinduespudsning.

Hvis det fryser udenfor, kan du løbe ind i samme problem. Har du alligevel brug for at vaske vinduer på trods af frost, kan du putte lidt sprit i vandet. Så fryser det ikke så hurtigt fast til ruden.

2. Hav udstyret i orden

Det rigtige udstyr gør meget af arbejdet for dig, og selvom man kan købe billige skrabere og såkaldte indvaskere i de fleste større supermarkeder, kan det godt betale sig at bruge lidt flere penge på ordentligt udstyr. Især fordi vinduesvask er en tilbagevendende aktivitet i en husholdning.

De rigtige redskaber er især guld værd, hvis dine vinduer er af typen med mindre eller smallere ruder, for eksempel sprossevinduer eller dannebrogsvinduer. Til denne type vinduer kan du nemlig købe skrabere, der passer i bredden.

Du kan også med fordel investere i en teleskopstang, hvis du har vinduer der sidder højt.

3. Lær den korrekte teknik til vinduespudsning

Har du nogensinde set en vinduespudser arbejde? Det kan virke helt hypnotiserende at kigge på og man bliver nemt imponeret over, hvor hurtigt og ubesværet de kan klare opgaven.

Det kan du også lære! Der findes masser af videoguides på YouTube, hvor du kan studere teknikken. Med tiden bliver du lige så effektiv og opgaven med vinduespudsning dermed til en hurtig opgave, fremfor noget, der tager hele søndag formiddag.

4. Brug regnvand

Grunden til, at professionelle vinduespudsere ofte efterlader perfekte resultater, skal blandt andet findes i, at de anvender kalkfrit vand. Når der ikke er kalk i vandet, opstår der nemlig ikke så let striber.

Nu tænker du måske, at det lyder vanskeligt at skulle fjerne kalk fra vandet, men det er faktisk ikke mere besværligt end at opsamle regnvand. Dette er nemlig fra naturens side meget kalkfattigt.

Har du en kondenstørretumbler kan du også anvende det overskydende vand fra dennes beholder. Dette vand er også meget kalkfattigt, da kalken har bundet sig i tøjet.

5. Tilsæt opvaskemiddel – og et skvæt magi

Brug almindeligt opvaskemiddel, når du blander sæbevandet. Er det frostvejr, tilsætter du yderligere en smule sprit. Det forhindrer vandet i at fryse fast på ruden. Er vandet kalkholdigt, er eddike godt at blande i, fordi det minimerer risikoen for striber - og hvis vinduerne er meget snavsede, kan du tilsætte et skvæt salmiakspiritus. Det gør det nemmere at fjerne skidtet.

Du kan også købe specialudviklet rengøringsmiddel til vinduer, der har forskellige ekstra fordele, som for eksempel smudsafvisende egenskaber.

6. Minimér sjaskeriet når du vasker vinduer

Det kan være fristende at bruge masser af sæbevand, men du får faktisk de bedste resultater, hvis du sparer på sagerne. Sæb derfor mere sparsomt ind. Så er der også mindre vand og sæbe, der efterfølgende skal skrabes af.

Det gør både vinduespudsningen nemmere og minimerer yderligere risikoen for de trælse striber.    

7. Husk karme og vinduesrammer

Vinduespudsning handler ikke kun om rene ruder, men også om at vedligeholde selve vinduet. Det gør man ved at holde det fri for det snavs, som over tid kan ødelægge både træ og kantlister.

Mindst 2 gange om året bør du derfor også rense og vaske selve vinduets ”skelet” – dvs. de dele som er af henholdsvis træ eller plast, afhængigt af hvilken type vinduer, du har.

Du rengør de såkaldte vinduesrammer og karme med en blød klud eller svamp og almindeligt varmt vand, tilsat opvaskemiddel. En tandbørste er desuden god til at komme ind i hjørnerne med.

Er dine vinduer af mahogni, bør du dog anvende olieholdig sæbe, så træet ikke tørrer ud. Plastvinduer kan derimod med fordel vaskes med bilshampoo. Det giver plastet en flot glans efterfølgende.

Når du har vasket og skrubbet karme og ramme, tørrer du af med en tør klud.

Og 1-2-3-4-5-6-7! Nu har du rene vinduer.

Se vores store udvalg af vinduespudserudstyr i professionel kvalitet her: https://quickparts.dk/rengoeringsudstyr-solceller-vinduesrengoering