Quickparts, Fynsgade 12 - 14, 6400 Sønderborg - tlf. 70 70 13 70 - mail@quickparts.dk
Log ind

10 gode tips til køkkenet

Der er ikke nogen vej udenom køkkenet i hverdagen. Selv hvis du ikke laver mad, skal du alligevel derud for at hente en kop kaffe, smøre en ostemad eller snuppe et glas vand fra vandhanen.

Derfor har vi besluttet os for at dele vores 10 bedste gode råd til køkkenet – både indenfor madlavning og rengøring. Tips, som både gør dine opgaver i køkkenet nemmere og hurtigere overstået.

5 gode tips til madlavning

Steg bacon i din ovn

Der findes mange måder at stege bacon på, og den mest benyttede er nok at lægge det saltede griseguld på en varm stegepande. Det sprøjter dog en hel del, så en grundig rengøring kan være nødvendig efterfølgende - og så kan det være svært at undgå, baconen bliver en smule branket. Desuden kan stegeosen fra baconstegningen fylde hele huset og det er en lækker duft, når man er sulten. Men når det er sengetid, er det måske knapt så behageligt.

Du kan dog undgå det hele, hvis du steger din bacon i ovnen. Det gør du ved at placere baconskiverne i ét lag på en bageplade beklædt med bagepapir. Herefter lægger du yderligere et stykke bagepapir ovenpå, som fanger eventuelle fedtstænk. Så sætter du pladen ind i ovnen ved 200 grader og venter i 10-15 minutter til baconen er sprød. Lad den efterfølgende dryppe af på et stykke køkkenrulle - og voilá: Perfekt, sprødt bacon.

Kog pølser med din elkedel

Egentlig skal pølser slet ikke koges, for så sprækker de. I stedet skal de blot gennemvarmes og det gør du nemmest på følgende måde:

Læg dine hotdogpølser i en tom gryde og fyld din elkedel med vand. Når vandet er kogt og elkedlen slår fra, hælder du vandet over pølserne. Læg så låg på og lad pølserne trække i vandet i et kvarters tid. Så har du varme pølser og behøver heller ikke holde øje med gryden under tilberedningen.

Undgå at risengrøden brænder på

Risengrød er en både billig og nem hverdagsret. Medmindre grøden brænder på, hvilket risengrød ofte gør.

Du kan dog sørge for det ikke sker, samt slippe for at stå og røre i gryden konstant, hvis du bruger en tykbundet gryde og en stegepande i kombination med hinanden.

Du fylder blot stegepanden med vand, placerer den på kogepladen og sætter gryden med grødris og mælk oveni. Dermed skaber du en ekstra bund, som optager den hårde varme og slipper for at risengrøden brænder sig fat i bunden. Det er dog vigtigt, der er vand i stegepanden, for ellers kan den blive brændt skæv.

Slut med sprøjt fra røreskålen

Nogle skåle har en indbygget stænkkant, men mange har ikke. Især de populære Margreteskåle leveres uden og det kan resultere i både melstøv og flødesprøjt, når der skal piskes i forbindelse med bagning.

Hvis du har en gammel LP-plade liggende (dem man hørte musik på, inden CD’erne kom til) kan du bruge den som stænklåg. Du stikker blot piskerisene igennem hullet i midten og sætter dem i el-piskeren. Herefter lægger du så LP’en ovenpå skålen.  Nu er der ingenting der sprøjter og LP’en kan nemt tørres af med en klud efter brug.

Rul din dej ud på en frysepose

Især når du skal rulle en dej tyndt ud og efterfølgende flytte den til eksempelvis en tærteform, er det nemmest hvis den nemt slipper bordpladen. Det kan dog være svært – især fordi du også er nødt til at holde igen med mængden af mel, så dejen ikke bliver tør.

Du kan nemt løse det ved at benytte et ælteunderlag som du eksempelvis kan finde her. Har du ikke et ved hånden, kan du dog benytte en frysepose i en snæver vending. Du klipper den blot op, så den kan placeres på bordet i ét lag. Gør du bordet en smule fugtigt inden, klistrer den i øvrigt let til bordpladen, så posen ikke rutsjer rundt.

Da posen skal i direkte kontakt med fødevarer, er det dog vigtigt, du bruger netop en frysepose, fordi den er beregnet til fødevarer. Affaldsposer og bæreposer kan nemlig afgive uønskede stoffer til dejen.

5 gode tips til rengøring

Engangsvaskeklude

Dej og fars klistrer – også når de benyttede skåle skal gøres rene efter brug. Det betyder, at også opvaskebørsten eller rengøringssvampen har brug for en rengøring, når de er brugt til røreskåle med dejrester. Og sådan kan man jo så blive ved.

Du kan dog med fordel benytte en engangsvaskeklud i stedet. Du kender dem fra de små børns puslepladser og i butikkerne ligger de som regel også sammen med bleer og babymos. De er dog lige så anvendelige i den daglige husholdning som på blød babyhud. De har nemlig struktur nok til, at du kan skrubbe med dem - og så kan de smides ud, når du er færdig med at gøre dine skåle rene.

Slut med klister og ekstra rengøring!

Nem rengøring af mikrobølgeovn

Du kan gøre din mikrobølgeovn ren på kun 12 minutter, hvis bare du har en citron og en skål.

Du skærer blot citronen i to halve dele og sætter den ene i en skål, der kan tåle at komme i mikrobølgeovnen. Herefter hælder du vand i skålen, til vandstanden når til midten af citronen – og lader mikrobølgeovnen køre i 10 minutter.

Vanddampen har nu løsnet alt snavs og du kan blot tørre alle ovnrummets sider af med en fugtig klud.

Sig farvel til flyvende plastikkrus

Især børnenes plastikservice og æggebægre har det med at flyve rundt i opvaskemaskinen. Det betyder, at de sjældent bliver ordentligt rene, fordi de tipper rundt og bliver fyldt med snavset opvaskevand.

Du kan dog komme det i forkøbet ved at placere de små og lette dele under et større glas eller en passende skål, som kan holde plastikdelen på plads under opvasken. På den måde står de i spænd og kan derfor ikke længere væltes eller skubbes rundt i maskinen under vask.

Nem rengøring af termokander i rustfrit stål

Det ser flot ud med rustfrit stål på bordet, men hvis du har en termokande som er slem til at samle rester fra kaffe og te ved hældetuden, opstår der ofte misfarvninger. Du kan sagtens polere din rustfri stålkande op med en særlig stålrens, men den fjerner som regel kun fedtfingre. Vil du gerne kafferesterne kvit, kan du i stedet bruge glaskeramisk rens. Du dupper blot rensemiddel på området med et stykke køkkenrulle, lader det sidde lidt og gnubber efter med en blød klud, der ikke laver overfladeridser.

Du kan finde glaskeramisk rens her

… Og et tip til den indvendige rengøring

Indersiden af termokanden bliver nemt blank og ren igen, hvis du drysser en teske almindeligt bagepulver i kanden og derefter fylder den op med kogende vand. Herefter vil blandingen begynde at bruse, hvormed belægningerne fjerner sig selv.

Når vandet ikke længere bruser, hælder du halvdelen fra, skruer låget på og ryster kanden godt. Derefter hælder du det hele ud og skyller med koldt vand nogle gange. Sidder der stadig belægninger, gentager du blot processen, til du er tilfreds.

Nemt og enkelt.