7 trin til vedligeholdelse af din støvsuger

 

Vedligeholder du din støvsuger, kan den holde i mange år. Til trods for at det lyder både kedeligt og omfangsrigt, kan du med 7 enkle trin nemt vedligeholde din støvsuger, så den yder optimal og holdbarheden forlænges. Skal vi være helt ærlige, findes der langt mere spændende ting at bruge penge på, end en ny støvsuger i tide og utide.

 

1: Skift støvsugerpose, når indikatoren lyser

 

De fleste støvsugere har en indikatorlampe, der lyser, når posen er fuld. Uanfægtet hvor fristende det er at svinge støvsugeren et par ekstra omgange, med lysende lampe, så lad vær. Bliver posen overfyldt, strømmer støvet ud af posen og blæses rundt i støvsugeren. Dette kan påvirke motorevnen og på sigt gøre din maskine sløv – og få ting i verden er værre end en sløv støvsuger. Derfor, skift støvsugerpose, når indikatoren viser at det er tid.

 

2: Rengør støvsugeren ved poseskift

 

Større partikler af snavs udgør altid en risiko for din støvsuger, da det kan blokere og beskadige specifikke funktioner. Når støvsugerposen alligevel skiftes, er det en god idé at gøre til vane at fjerne snavs såvel indvendigt, som udvendigt på din støvsuger. Ligger der overskydende støv indvendigt, så tjek motorfilteret, måske det kræver udskiftning før tid. Er overskydende støv i poserummet et tilbagevendende problem, og husker du at skifte pose når indikatoren lyser, kan dine støvsugerposer være af for dårlig kvalitet. Tjek altid mundstykket. Måske sidder der noget fast her.

 

3: Tjek støvsugeren for utætheder og defekter

 

Er der en utæthed på støvsugerslangen, ved mundstykket eller løse dele ved filteret, risikerer man at sugeevne og filterfunktionen nedsættes. På sigt kan dette belaste motoren unødigt. Opdager du en defekt, eller dele af din støvsuger der trænger til udskiftning, er det nemt at skaffe reservedele til støvsugere online.


4: Husk at skifte motorfilter

 

Når du køber støvsugerposer, følger der ofte et motorfilter med. Filteret sørger for at støv, der evt. slipper ud af støvsugerposen, opfanges. Dermed finder det ikke vej til motoren og skader denne. Det selvfølgelig vigtigt at dette filter er rent. Gør det til vane at skifte motorfilteret i din støvsuger, hver gang du tager hul på en ny pakke poser, eller hver gang du har fyldt 4 støvsugerposer.

 

5: Skift udblæsningsfilter en gang om året

 

Udover motorfilteret har støvsugeren også et udblæsningsfilter. Dette sidder som regel bag et dæksel ovenpå støvsugeren, bagpå eller i bunden. Filteret sørger for at støvpartikler i støvsugeren ikke ledes tilbage i boligen. Er din støvsuger af nyere model, drejer det sig sandsynligvis om et HEPA-filter. HEPA er en forkortelse af High Efficiency Particulate Air og er et særligt filter, som opfanger selv mikroskopiske partikler i støvsugerens udstødningsluft.

Bliver filteret tilstoppet eller fyldt kan der ske to ting:

  • Det løse støv i støvsugeren kan ikke opfanges og sendes derfor i cirkulation inde i maskinen. På sigt risikerer man at støvsugeren ødelægges.
  •  Filteret overfyldes og støvpartikler blæses direkte ud i hjemmet igen. Dette er et problem for indeklimaet, særligt for allergikere.

Et udblæsningsfilter holder som regel 1-3 år, afhængigt af hvor meget støvsugeren benyttes.

 

6: Pas på med særligt støvende materiale

 

Særligt støvende materiale kan være problematisk for støvsugerens filtre. Det er især aske, mur- og gipsstøv.  Denne type støv risikerer at undslippe filtrene og kan dermed skade støvsugerens motor. De fine støvkorn kan samtidig lukke porerne i støvsugerposen til, så maskinen ikke er istand til at danne det vakuum, der er nødvendigt for at suge. Har du store mængder af denne type støv, bør du i stedet leje en industristøvsuger. Ved mindre mængder, brug i stedet kost og fejeblad.

 

7: Hold støvsugeren fra fugtigt snavs og madvarer

 

Vand og fugtigt materiale bør ikke opsuges, medmindre din støvsuger er særligt fremstillet til dette. Ved denne type snavs, bør du i stedet benytte kost og fejebakke eller klud. Fugt kan ødelægge støvsugerposen, så støves slippes løs i støvsugeren. Dermed øges risikoen for at ødelægge motoren. Ligger der fugtige fødevarer i støvsugerposen, vil det på sigt medføre lugtgener.