Derfor skal du vaske dine solceller

Solen producerer uanede mængder af energi. Faktisk sendes der hvert år så meget energi via solstråler mod jordens overflade, at det svarer til 20.000 gange det samlede energiforbrug – på hele jordkloden.

Heldigvis forstår flere og flere at udnytte solenergien gennem montering og installation af solcelleanlæg. Da der også i 2017 er Håndværkerfradrag på installation af netop solceller, er antallet af husstande med solcelleanlæg desuden stadig i stor vækst.

Men for at et solcelleanlæg fungerer optimalt, er det vigtigt, at det vedligeholdes - og herunder vaskes.

Hvorfor er vask af solceller nødvendigt?

Solceller fungerer på den måde, at der sidder en række dioder, der opfanger sollyset og omdanner dette til strøm. For at dioderne kan opfange lyset, er overfladen nødt til at være ren.

Alger, pollen, os og støv kan gøre overfladen delvist eller helt uigennemsigtig, hvormed effekten af sollyset forringes kraftigt. Dermed falder energibesparelsen tilsvarende og afhængigt af, hvor beskidte solpanelerne er, kan der være tale om hundredvis af kroner i manglende besparelse.

Det er derfor vigtigt at tjekke sine solceller og rengøre dem, så sollyset kan udnyttes optimalt og din investering i solcelleanlægget hurtigere kan tjenes hjem.

Regnskyl klarer heldigvis en del af opgaven og bevirker også, at du ikke behøver vaske dine solceller så ofte. Men snavs som sod fra brændeovnsrøg, fugleklatter og algevækst kan være svært at klare for en almindelig regnbyge. Men hvor ofte bør man så rengøre sit solcelleanlæg?

Vask dine solceller 1-2 gange om året

Hvor ofte, du bør rengøre dine solceller, afhænger af, hvor du bor. I større byer kan der lægge sig et lag smog på panelerne, som man til gengæld slipper for på landet. Her kan der til gengæld være grusveje, der støver eller mange træer der frigiver pollen.

Det bedste, du kan gøre, er derfor at gøre det til en vane at tjekke dine solpaneler, hver gang du stiller uret om til sommer- eller vintertid. På den måde husker du at få det gjort og rent taktisk er det også gode tidspunkter at gøre det på.

Om foråret får du sikret, at dine solceller er klar til deres ”højsæson” og om efteråret får du vasket al den pollen og det støv af, sommeren måtte have tilført.

Vælg dog en dag, hvor det er overskyet, da solcellerne kan være meget varme, når solen skinner. Dette øger risikoen for skader på anlægget under rengøring.

Sådan bør du vaske dine solceller

  • Det er meget vigtigt, at du udelukkende anvender vand eller specialfremstillede rengøringsmidler til vask af solceller. Ellers risikerer du at ødelægge solcelleanlægget. Husk også altid at læse producentens anbefalinger først.
  • Kalk fra vandet kan sætte sig som belægninger, der med tiden forringer solcellernes ydeevne. Anvend derfor opsamlet regnvand som fra naturens side er kalkfattigt eller køb blødgjort vand. Benyt aldrig blot vandhanevand fra haveslangen, selvom det er fristende.
  • Afstem vandtemperaturen med lufttemperaturen. Koldt vand på varme solcellepaneler kan få glasset til at revne.
  • Sørg for at bruge det korrekte udstyr, som eksempelvis en blød svamp eller klud, så panelerne ikke tager skade – og vask blidt og skånsomt.
  • Algebelægninger og mosvækst altid er værst i kanterne, så vær særligt grundig dér.
  • Invester gerne i en teleskopstang. Det letter rengøringen, hvis solcellerne sidder fordelt på en større overflade, og det dermed er svært at nå alle hjørner. Du kan finde udstyr til vask af solceller her.
  • Skyl efter, så der ikke sidder eventuelle rester fra rengøringsmidlet på solcellerne.

 

Og husk de 3 gyldne råd:

 

  • Træd aldrig på solcellerne. De kan ikke holde til det.
  • Brug aldrig højtryksrenser, skarpe genstande eller skrubbesvampe. Heller ikke til genstridig snavs.
  • Vask aldrig solceller i solskin, hvor panelerne er meget varme.