Sådan bruger du din emhætte korrekt

Når du skal stege, koge og brase, føres hånden automatisk op til emhættens knapper. Måske ikke i første omgang, fordi emhættens larm overdøver musikken i radioen og freden der indtraf, så snart du rev proppen af vinen – men så i det mindste, når os og damp indfinder sig. Således ser emhættevanerne ud i mange hjem. Der findes dog en mere effektiv måde at bruge sin emhætte på. Til stor gavn for indeklimaet.

 

Sådan virker en emhætte

 

Emhætten virker ikke udelukkende ved at suge luft fra komfuret op gennem emhætten og ud i det fri. Når du starter emhætten, skaber den også et let undertryk i rummet, som yderligere effektiviserer udsugningen af os og damp.

For at opnå fuld effekt af din emhætte er det derfor vigtigt, at dette undertryk dannes. Omvendt skal der også tilføres ny frisk luft til rummet, da undertrykket også kan blive for stort – og så suger emhætten ikke optimalt. Du bør derfor have en dør åben til et andet rum, eller et vindue på klem.

 

10 minutter før – 10 minutter efter

 

Det nødvendige undertryk for emhættens effektivitet, skabes bedst ved at tænde emhætten 10 minutter før du går i krig med at kokkerere. Derved suger emhætten optimalt allerede fra den første mados forlader dine lækre bøffer eller dampen stiger op fra de nye kartofler. Din emhætte bør også køre 10 minutter efter endt madlavning, for at få mest mulig fugt og lugt fra køkkenet.

 

Brug de rigtige indstillinger på emhætten

 

De fleste emhætter har 3 indstillinger – jo højere der skrues op, des mere strøm bruges der. Der er derfor god økonomi og miljøomtanke i at benytte de 2 laveste indstillinger.

Ofte er laveste trin på din emhætte tilstrækkelig til at sikre en god udluftning, især hvis du har tændt den i god tid. Det er sjældent at højeste trin på emhætten er nødvendig, når blot rummets undertryk er som det skal være.

 

Sådan finder du den optimale indstilling på emhætten

 

Når først du har lært din emhætte at kende, ved du nøjagtig hvordan den skal indstilles fremadrettet. Det tager kun et par madlavninger at afkode, hvordan netop din emhætte fungerer bedst.

Du styrer emhætten på følgende måde:

  •  Kør emhættens trin 1 indtil stegningen går i gang eller vandet begynder at dampe.
  •  Tjek om damp eller os stiger op i emhætten.
  •  Er dette tilfældet, er indstillingen korrekt. Forsvinder noget af dampen væk fra emhætten og ud i rummet, bør du skrue op på trin 2.
  •  Suger emhætten stadig ikke optimal, forsøg dig med trin 3.

 

Suger emhætten dårligt?

 

Så er dit filter muligvis stoppet og bør renses.

Emhættens fedtfilter sidder på undersiden af emhætten og kan nemt klikkes af. Er det lavet af stål eller aluminium, kan det rengøres i opvaskemaskinen, på et program med høj temperatur (mindst 60 grader). Vask dog gerne filteret separat, da filterets fedt ellers kan sætte sig på maskinens øvrige indhold. Er dette ikke nok, kan filteret lægges i blød i brun sæbe, i en pose, i et døgns tid. Herefter kan snavs nemt løsnes med en blød svamp. Filteret tørres helt tørt, inden det sættes i emhætten igen. Er dit emhættefilter af fibermateriale, kan det ikke tåle opvaskemaskinen, men bør lægges i blød i varmt vand og brun sæbe. De fleste filtre af kunstfiber kan genbruges 5-6 gange, før de skal udskiftes.

Sørg for at rengøre emhættens filter jævnligt, gerne en gang i kvartalet. Det gør både rengøringen nemmere og forebygger at emhætten begynder at suge dårligt.

Du kan finde et nyt filter til din emhætte her, hvis du har brug for det:  Reservedele & tilbehør til emhætter